Istnieje ogólnoświatowy ruch w kierunku jedzenia mniejszej ilości mięsa. Współczucie dla zwierząt jest jednym z powodów, dla których ludzie stają się wegetarianami lub fleksitarianami, ale wielu innych decyduje się na zmianę ze względu na swoje zdrowie i z innych powodów. Więc jakie są powody, dla których powinieneś rozważyć zmniejszenie spożycia mięsa i zwiększenie spożycia warzyw?
- Korzyści zdrowotne: Spożywanie większej ilości warzyw może poprawić odżywianie, pomóc w kontroli wagi i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
- Korzyści dla środowiska: produkcja mięsa jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia.
- Korzyści finansowe: mięso może być drogie, jego cięcie może również obniżyć rachunki za żywność.
1 Korzyści żywieniowe
Wytyczne żywieniowe zalecają spożywanie pięciu porcji warzyw dziennie dla dobrego zdrowia. Jednak mniej niż jeden na dziesięciu dorosłych codziennie spożywa zalecaną ilość warzyw. Reszta z nas zajada się innymi produktami, takimi jak mięso, zboża i produkty mleczne. Podczas gdy czerwone mięso, ryby i drób dostarczają cennego białka i minerałów, które organizm wykorzystuje do naprawy komórek, nadal brakuje nam witamin, minerałów i błonnika, które mogą dostarczyć tylko warzywa.
Jakie są korzyści zdrowotne warzyw?
Warzywa zawierają jedne z największych ilości witamin i minerałów w porównaniu z innymi rodzajami żywności. Składniki odżywcze znajdujące się w warzywach i związane z nimi korzyści zdrowotne obejmują:
- Witamina C: pomaga w naprawie drobnych uszkodzeń skóry oraz utrzymuje zdrowe zęby i dziąsła
- Żelazo: niezbędne dla czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu w organizmie
- Magnez: Niezbędny dla zdrowych kości i zmniejszenia zmian skurczów mięśni i wysokiego ciśnienia krwi.
- Kwas foliowy: niezbędny dla kobiet, które mogą zajść w ciążę, ponieważ zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z wadą mózgu lub rdzenia kręgowego.
- Witamina A: dla zdrowych oczu i skóry oraz ochrona przed infekcjami.
- Wapń: niezbędny dla zdrowych kości i zębów oraz dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, nerwów i niektórych gruczołów.
- Błonnik: zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i raka jelita. Idealnym rozwiązaniem jest Napój Błonnikowy Herbalife Nutrition
- Potas: pomaga w utrzymaniu idealnego ciśnienia krwi.
Spożywanie pięciu porcji warzyw przez jeden tydzień może pomóc Ci poczuć się bardziej pobudzonym dzięki uregulowanemu poziomowi cukru we krwi oraz zwiększonej zawartości witamin i minerałów.
2 Mniejszy przyrost wagi
Przeciętny dorosły przybiera na wadze o 0,62 kg w ciągu całego roku . Nieco ponad połowa przyrostu (0,32 kg) przypada na okres świąteczny i nie można winić za wszystko „Bożonarodzeniowego Obżarstwa”. Szynka, indyk, wieprzowina i kurczak, które jemy podczas świątecznego obiadu, a jako resztki kilka dni później, są odpowiedzialne za niektóre niechciane kilogramy, które nosimy przez cały rok.
Przejście z mięsa na warzywa przez cały rok powinno teoretycznie pomóc ci przestać przybierać na wadze. Problem w tym, że sami nie jemy warzyw. To sposób, w jaki przygotowujemy warzywa i to, z czym je jemy, dodaje kilodżuli. Ukrytymi kaloriami są sosy, śmietana do zapiekanek, masło, olej do pieczenia i dressingi do sałatek. Możesz pomyśleć, że dobrze postępujesz, jedząc warzywa, ale w niektórych przypadkach lepiej byłoby wybrać chudy kawałek wieprzowiny w porównaniu do kremowej zapiekanki ziemniaczanej.
Spożywanie większej ilości warzyw pomoże również zmniejszyć ryzyko sięgania po niezdrowe jedzenie. Trzymanie pokrojonych marchewek i ogórków na biurku w pracy może uniemożliwić ci odwiedzenie automatu w godzinach popołudniowych.
Jeśli jesz mniej mięsa, aby zmniejszyć ryzyko przybrania na wadze, pamiętaj o tym, co dodajesz do sałatki lub gotowanych warzyw. Staraj się jeść jak najwięcej warzyw na surowo, a kiedy używasz przypraw i innych składników, sprawdź opakowanie pod kątem kalorii i składników. Wiele dressingów ma ukryte kalorie w postaci dużej ilości dodatku cukru.
Osoby jedzące mięso są trzy razy bardziej narażone na otyłość niż wegetarianie i dziewięć razy bardziej niż weganie, więc wydaje się, że ogólnie spożywanie mniejszej ilości mięsa i większej ilości warzyw może pomóc twojej talii.
3 Zmniejsz cholesterol
Tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a większość tych tłuszczów znajduje się w mięsie zwierzęcym. Badanie w Journal of the American Heart Association podsumowało 11 badań z całego świata, aby sprawdzić, czy dieta wegetariańska wpływa na poziom cholesterolu u osób z chorobami serca lub czynnikami ryzyka chorób serca. Uczestnicy w wieku od 28 do 54 lat stosowali dietę wegańską lub wegetariańską w porównaniu z wszystkożerną dietą składającą się z produktów roślinnych i zwierzęcych. Naukowcy odkryli, że uczestnicy stosujący dietę wegetariańską obniżyli całkowity cholesterol o 13,9 mg, LDL (zły cholesterol o 13,1 mg, a HDL (dobry cholesterol) o 3,9 mg. Badanie zalecało dietę wegetariańską w połączeniu ze zwiększonymi ćwiczeniami i zmniejszeniem otyłości. Więc, jeśli zmagasz się z utrzymaniem poziomu cholesterolu w ryzach, dobrym początkiem może być spożywanie mniejszej ilości mięsa bogatego w tłuszcze nasycone.
4 Pomóż Swojej Skórze
Polacy wydają miliony każdego roku na kremy do skóry i kosmetyki, a wszystko to w pogoni za ładną skórą. Gdyby tylko wiedzieli, że mogą po prostu zjeść drogę do promiennej cery.
Dieta bogata w tłuszcze omega-3, cynk i witaminę E może poprawić stan skóry, taki jak egzema i łuszczyca, więc lepiej jeść ryby niż mięso. Jeśli cierpisz na trądzik, niektórzy dermatolodzy zalecają ograniczenie tłuszczów nasyconych i uwodornionych znajdujących się w mięsie, przetworzonej żywności i margarynie. Pokarmy bogate w selen, takie jak tuńczyk, orzechy, nasiona i pełnoziarnisty chleb, są lepsze dla osób cierpiących na trądzik.
Dermatolog zaleca osobom cierpiącym na trądzik spożywanie 10 porcji warzyw wielkości pięści , szczególnie tych o głębokich lub jaskrawych kolorach, ponieważ zawierają one różnorodne przeciwutleniacze, które łagodzą uszkodzenia i stany zapalne wywołane przez wolne rodniki.
Tak więc ograniczenie spożycia mięsa w celu zwiększenia spożycia warzyw może pomóc Twojej skórze, jeśli wystąpi trądzik i inne choroby skóry.
Bądź elastyczny i zobacz, co działa dla Ciebie
Jak widać, jest wiele powodów, aby jeść więcej warzyw, a mniej mięsa. Jeśli zastąpisz produkty mięsne warzywami, zwiększysz spożycie witamin i minerałów, co ma wiele korzyści zdrowotnych. Zamiana mięsa na warzywa zapewnia również korzyści finansowe i środowiskowe. Ale nie ma potrzeby stania się z dnia na dzień surowym wegetarianinem. Spróbuj powoli wprowadzać do swojej diety więcej wegetariańskich posiłków i obserwuj, jak twoje ciało czuje się po dodaniu warzyw.